Skip to main content

 

 

 

 

 

Binge Eating Disorder

Verborgen, ongecontroleerde eetbuien

Binge Eating Disorder (BED) leidt vaak tot overgewicht

Mensen met een eetbuistoornis hebben met regelmaat ongecontroleerde eetbuien, waarin ze in korte tijd snel veel eten en niet kunnen stoppen. Mensen met BED proeven niet wat ze eten en genieten er ook niet van; vaak verbergen zij hun eetbuien. Na de eetbui voelen ze schaamte, walging, somberheid en schuldgevoel. In tegenstelling tot mensen die lijden aan Boulimia Nervosa, compenseren zij hun eetbuien niet door te braken, laxeren of overmatig te bewegen. Daardoor hebben ze meestal last van overgewicht; al kan er ook sprake zijn van normaal gewicht. We zien wel vaak talloze dieetpogingen om het gewicht weer kwijt te raken, maar deze mislukken of verergeren de eetbuiten juist. Vaak gaan ze situaties uit de weg waarin ze met hun gewicht worden geconfronteerd.

PICTOS 35Naar schatting lijden ongeveer 160.000 mensen in Nederland aan BED, de verhouding tussen mannen en vrouwen is 2:3.

Lichamelijke gevolgen

Door onregelmatig en eenzijdig te eten, hebben mensen met BED vaak een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Door hun overgewicht ontwikkelen zij daarnaast vaak lichamelijke klachten, zoals gewrichtspijn, rugpijn, vermoeidheid, snel zweten en slecht slapen (slaapapneu). Daarnaast hebben ze door hun overgewicht (een grotere kans op) hart- en vaatziekten, suikerziekte, een te hoog cholesterol, artrose, galblaasaandoeningen en maagdarmproblemen. Bij vrouwen wordt BED tevens in verband gebracht met een verhoogd risico op vruchtbaarheidsproblemen, zwangerschapscomplicaties en de ontwikkeling van polycysteus ovarium syndroom (PCOS).

Psychische en sociale gevolgen

Mensen met BED hebben bovengemiddeld veel last van stress, slapeloosheid, angst en depressie. Doordat ze sociale situaties uit de weg gaan, kunnen ze eenzaam worden. Soms beïnvloedt de ziekte ook het functioneren op werk, school of studie. Vaak hebben mensen met BED minder zin om dingen te ondernemen en beleven ze minder plezier aan activiteiten die ze normaal gesproken wel leuk vinden. Ten slotte kosten de eetbuien ook veel geld, dit kan leiden tot financiële problemen.