Skip to main content

 

 

 

 

 

Links en downloads

Onderstaande websites bevelen wij aan

Er zijn verschillende websites waar patiënten, naasten en professionals goede, betrouwbare informatie over eetstoornissen kunnen vinden.

In de zorgstandaard Eetstoornissen wordt omschreven wat de beste behandelopties zijn voor mensen met een eetstoornis zoals Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa, de eetbuistoornis (BED) of de vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis (ARFID). Hierin is ook een keuzehulp voor professionals opgenomen, die hen een concreet advies voor behandeling en begeleiding geeft. 

Op www.eetstoornis.info van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen (NAE) staat informatie over de gevolgen van een eetstoornis, de behandelopties en het zorgaanbod in Nederland. Zie ook: https://naeweb.nl/media-en-eetstoornissen/

K-EET (https://www.eetstoornissennetwerk.nl/) is het netwerk voor de landelijke Ketenaanpak EETstoornissen. Dit netwerk bestaat uit zorgprofessionals, ervaringsdeskundigen en ouders die zich inzetten voor eerdere en betere zorg voor kinderen en jongeren met een eetstoornis.

Op www.proud2beme.nl staat veel informatie over het hebben van een eetstoornis en alles wat daarmee gepaard gaat. Ook staan er ervaringsverhalen op. Er is ook een pagina voor ouders: www.proud2beme.nl/artikelen_voor_ouders.

www.firsteetkit.nl is bedoeld voor mensen die iemand kennen of behandelen of met Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa, een eetbuistoornis (BED) of een vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis (ARFID).

www.stichtingkiem.nl biedt informatie voor mensen met een eetstoornis en hun naasten, maar ook voor scholen en andere professionals.

De Nederlands patiëntenvereniging voor eetstoornissen is er voor alle mensen die te maken hebben met eetproblemen. Allereerst voor de patiënten, maar ook voor hun ouders, familie, vrienden en andere naasten zoals docenten.  Er is ook een hulplijn.

Onderstaande boeken, publicaties en folders kunnen interessant zijn voor wie meer wil weten over een bepaalde eetstoornis.

  1. Negen waarheden over eetstoornissen, Academy for Eating Disorders (2015)
  2. Overwin je eetbuien. Fairburn C.G. (2016). Amsterdam: uitgeverij Nieuwezijds.
  3. Ouders als bondgenoot: help je kind met een eetstoornis volgens de Maudsley methode. Lock J & Le Grange D. (2011). Uitgeverij Ekklesia
  4. Het Mantra-werkboek voor (jong) volwassenen met anorexia nervosa (Schmidt U, Startup H & Treasure J. 2020) van Uitgeverij Boom  
  5. Leven met een eetstoornis (Jansen A. en Elgersma H. 2009) van uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum.
  6. Wonderwoman geen anorexia sprookje (Willemijntje S. 2022). Uitgeverij Boekscout